ENSENYANÇA DE QUALITAT A INCA

Beat Ramon Llull, 100 anys d'història

El col·legi Beat Ramon Llull d’Inca, anomenat popularment com Sant Francesc, fou fundat l’any 1910 pels PP. Franciscans del TOR, com a una escola d’Educació Primària. Des del 1925, després de la fusió amb l’Acadèmia Tècnica d’Inca, és també centre de Secundària. Des de els seus inicis l’objectiu va ser sempre oferir una ensenyança de qualitat a Inca.

En els seus primers anys fou concebut com una escola per ensenyar les primeres lletres als il·lusionats al·lots d’Inca. Posteriorment, amb l’addició del centre de Secundària, la meta es va ampliar fins a l’objectiu d’aconseguir que els joves d’Inca poguessin accedir a l’Escola Superior de Comerç, així com ingressar a Escoles Universitàries o Acadèmies. I molts d’aquells alumnes varen esdevenir personalitats que posaren en marxa algunes de les empreses que han fet créixer Inca, i que han col·laborat en la formació de la seva identitat.

ENSENYANÇA DE QUALITAT A INCA

Pioners en educació

Gran part de tot allò que es va assolir en aquella època li devem al Pare Pere Joan Cerdà i Colom; home molt avançat al seu temps que, en un breu període (1938-1943), obrí les aules per a les primeres al·lotes d’Inca que farien estudis superiors i universitaris.

Pràcticament des dels inicis (1925), fins a principis dels setanta, el centre va acollir alumnes de gran part de l’illa, tenint un gruix important d’estudiants pensionistes (interns) o migpensionistes. Des de sempre, a més dels frares, hi hagué professorat seglar masculí. Per altra banda, les primeres dones docents són dels inicis dels anys seixanta, mentre que actualment el sector femení representa la immensa majoria del professorat.

Durant molts anys, i encara ara, ha estat i és l’únic centre no públic de fora de Palma que imparteix el Batxillerat. El nombre d’alumnes ha variat des del centenar en els primers anys fins a més de 1600 dins la dècada dels anys vuitanta, estabilitzant-se al voltant dels 1100 arran de les ràtios actuals. La incorporació de les nines es va produir l’any 1970 començant a l’Educació Primària.

ENSENYANÇA DE QUALITAT A INCA

En l'actualitat

També cal destacar que va ser un centre privat fins que amb l’E.G.B. (any 1970) es va concertar aquesta etapa. Posteriorment, amb les distintes lleis educatives i administracions autonòmiques, s’han concertat els nivells d’Educació Infantil i de Batxillerat (singular).

Des d’aleshores, el Beat Ramon Llull no ha deixat de créixer pel que fa als valors humans. Un desenvolupament que ens ha portat a convertir-nos en un centre amb una perspectiva eclèctica de l’educació, que abraça les metodologies progressistes que situen a l’alumne en el centre de l’acció educativa, sense oblidar el valor de l’estudi, l’esforç i el coneixement.

Sempre amb la certesa que no hi ha camins màgics cap a la formació dels nostres alumnes, un enfocament que ens permet assolir el compromís de treballar per oferir-los la millor educació possible, (;) aquella que, a més d’adaptar-se a les seves necessitats, els faci treure el millor d’ells mateixos.

I això, al final, és el que ens permetrà assolir el nostre objectiu: ser la millor escola d’Inca.

MISSIÓ, VISIÓ I VALORS

Una passa més enllà

La nostra missió va més enllà de l’educació acadèmica dels alumnes. En el nostre centre volem acompanyar els alumnes en el seu desenvolupament interior perquè puguin comprende millor qui són i l’entorn que els envolta.

També volem transmetre la nostra visió de la importància de les coses intangibles: com trobar un propòsit a la vida, valorar el que tenen, tenir conciència i moralitat, etc.

Els nostres valors

Ecologia

Fomentam la capacitat d’admirar i sorprendre’ns amb gratitud enfront de tota la Creació per viure en sintonia amb la natura.

Fraternitat

Fomentam relacions basades en la igualtat, la solidaritat i el respecte mutu, fonamentals per a la construcció d'una societat justa i harmoniosa.

Misericòrdia

Preparam la nostra comunitat educativa per a “l’acollida incondicional” de l’altre amb un amor entranyable, sense prejudicis ni etiquetes, i practicam la compassió mirant els altres des dels ulls bondadosos de Déu.

Perdó

Cercar una resolució pacífica de conflictes, fomentant el perdó com a eina per aconseguir pau interior i la llibertat emocional.

ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DELS ALUMNES

AFA

L’AFA, formada per mares i pares del nostre alumnat, és una associació que persegueix la participació activa de les famílies en la vida del centre educatiu, diluint, d’aquesta forma, les barreres que separen l’escola de la comunitat.

A través de l’associació, les famílies poden contribuir al desenvolupament educatiu dels seus fills, tant aportant iniciatives pròpies, com participant en les promogudes pel centre: des de tallers i excursions, fins a festes i formacions. Tot un seguit d’activitats que representen una oportunitat excel·lent per conèixer altres famílies, fomentar l’ambient escolar i generar cohesió dins la comunitat escolar.

Esperem poder comptar amb la vostra participació!

LA HISTÒRIA CONTINUA

Associació d'Antics Alumnes

Una bona mostra de la petjada que pot arribar a deixar el Beat Ramon Llull al cor dels seus alumnes, és l’Associació d’antics alumnes, que treballa per mantenir el contacte entre tots aquells estudiants que varen acabar la seva formació al centre.

El vincle familiar que uneix a les persones que s’han format a les classes de la nostra escola, s’escenifica cada any amb el dinar especial que commemora l’aniversari dels alumnes que fa 25 i 50 anys que varen acabar. Un esdeveniment en el qual, a més, participen tots els antics alumnes que volen acudir a aquesta celebració tan especial.

D’altra banda, l’associació també s’ocupa d’atorgar el premi al millor expedient acadèmic de secundària, així com el premi a les millors qualitats humanes de la remesa d’alumnes de 2n de batxillerat. Dos guardons que estan acompanyats d’unes dotacions econòmiques destinades a facilitar que els nostres estudiants continuïn amb la seva formació.